Datadrevet alkoholbehandling – en afdækning af borgerens rejse gennem den kommunale alkoholbehandling med fokus på anvendelse af data og digitale muligheder
Rapporten ”Datadrevet alkoholbehandling” er udarbejdet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med TrygFonden. Rapporten er en afdækning af, hvordan kvaliteten af den ambulante kommunale alkoholbehandling kan forbedres gennem bedre IT-værktøjer og en systematisk inddragelse af data fra borgerne. Rapporten blev udarbejdet i perioden 2019-2021.
BørnUngeLiv var i perioden 2015-2022 ledet af et tværfagligt sekretariat placeret i Komiteen for Sundhedsoplysning. Den 1. januar 2022 overgik BørnUngeLiv til at blive en almennyttig forening. Det betyder, at BørnUngeLiv i dag er medlemskommunernes helt eget værktøj. Organiseringen i BørnUngeLiv består af et kommunale repræsentantskab, en bestyrelse, et sekretariat og partnerskab.
BørnUngeLiv havde i 2022 82 deltagerkommuner på tværs af landet.
Udviklet i samarbejde med TrygFonden
Udviklingen af BørnUngeLiv 2015-2022 foregik i et strategisk tæt samarbejde med TrygFonden. En lang række forsknings- og videninstitutioner, styrelser, ministerier og deltagerkommuner var ligeledes involveret i fagligt at kvalificere og sikre, at indhold og funktioner var relevant og baseret på den nyeste viden.
Platform til viden om børn og unges trivsel
På BørnUngeLiv platformen er der adgang til målrettede spørgeskemaer, som kommunerne kan anvende til at få lokal, opdateret viden om børn og unges trivsel, baseret på svar fra elever og forældre. Den viden, der indsamles via BørnUngeLiv, gør det muligt at nytænke indsatser samt at målrette ressourcerne til børn og unge med særlige behov.
Letttilgængeligt værktøj for fagpersoner
Spørgeskemaerne er målrettet børn og unge i alderen 0 til 30 år. Et tæt samarbejde med de professionelle i medlemskommunerne er med til at sikre, at BørnUngeLiv er lettilgængeligt, fleksibelt og gennemtestet af mange kommuner og brugere. På individniveau kan sundhedsplejersker, PPR og socialforvaltningen bruge spørgeskemaerne til at kvalificere deres samtaler med børn og forældre. Kommunerne kan ligeledes generere aggregerede rapporter, som sætter sundhed og trivsel på dagsordenen og giver værdifuld indsigt i sundhedstilstanden på klasse-/stueniveau eller institutions- og kommuneniveau.
Samarbejdsprojekter
I forbindelse med udviklingen af platformen indgik BørnUngeLiv i flere samarbejdsprojekter med:
-Styrket tidlig indsats for børn og unge i psykisk mistrivsel (STIME)
-Mig og min plejefamilie (NUBU)
-Fælles om ungelivet – Partnerskabsprogram mellem TrygFonden, fem kommuner (Aalborg, Gentofte, Odder, Silkeborg og Sorø) og Sundhedsstyrelsen.
Varighed
Januar 2019 – december 2021
Kontaktperson
Anders Vedel Jakobsen
Med støtte fra
TrygFonden